пʼятниця, 13 серпня 2010 р.

Перемога в Міжнародному волонтерському таборі в Чернігові.

Команда Овручан «БЕМС» , у складі якої були волонтери з Ігнатпільського, Кирданівського молодіжних центрів, Лугин та Кобилина, волонтери з ПТУ в кількості 9 чоловік з 3 по 10 серпня стали учасниками міжнародного волонтерського табору «Територія дій», що проходив в смт Сосниця Чернігівської області.
З метою допомогти молоді побачити свою унікальну роль у суспільстві, зрозуміти важливість своєї участі в житті громади та власного внеску в її розвиток Молодіжна Програма, яка фінансується Програмою розвитку ООН, програмою Волонтери ООН та компанією INTEL, за підтримки Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту, Міністерства освіти і науки України, міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» та Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Всеукраїнська асоціація молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» створили волонтерський табір, який заповнили 60 волонтерів із різних куточків України та 5 міжнародних волонтерів з США, Польщі, Південної Кореї, Ірландії та Голландії.
Волонтерський табір «Територія дій» дав можливість молоді отримати знання по написанню та реалізації проектів, з основ фандрейзингу, для них були організовані майстер-класи від міжнарожних волонтерів, презентації та розвиваючі ігри. І як результат- волонтерами було реалізовано в Сосниці 5 проектів.
Першим проектом стало облаштування пляжів на р.Убідь та р.Десна. Першого дня волонтери прибрали прибережну територію, а потім облаштували зони відпочинку в цих місцях – встановили лавки та місце для переодягання. Всі матеріали для реалізації цього проекту були надані районною адміністрацією.
Але в ході роботи у волонтерів виникла думка, що варто би було розмалювати роздягалку аби вона мала яскравіший та веселіший вигляд. Ініціатива власна – тож і ресурси для її виконання довелося знаходити самостійно. Шляхом організації збору благодійних пожертв серед відпочиваючих на пляжі, всього було зібрано 148 грн., на які було закуплено фарбу, розчинники, пензлі та рукавички. І тепер яскрава роздягалка з різноманітними візерунками і надписом «мир» декількома мовами на березі Десни щодня зустрічає своїм виглядом пляжних відвідувачів.
Інші чотири проекти, були ініційовані самими волонтерами. Два з них були спрямовані на облаштування аграрного професійного ліцею. Одна команда займалася прибиранням території біля гуртожитку, а інша – облаштуванням спортивного майданчика на території аграрного ліцею. Необхідні матеріали для проведення проектних робіт були надані адміністрацією ліцею. Значну ж частину ресурсів волонтери залучили шляхом збору благодійних пожертв серед місцевих жителів.
Інші ж два проекти мали дещо інший характер. Наступного дня реалізовувалися проекти, що були спрямовані на задоволення потреб місцевих жителів. Учасники волонтерського табору організували дитяче свято «Великі радощі для маленьких» у центрі Сосниці. Веселі конкурси, ігри, призи, гарний настрій – все це подарунок «Території дій» для маленьких жителів Сосниці.
А вже для більш старшої аудиторії в неділю ввечері Овруцькою командою БЕМС був реалізований проект для змістовного дозвілля та гарного настрою – кіноклуб. Кінотеатр під відкритим небом зібрав на ганку аграрного ліцею не тільки учасників табору, а ще й чимало місцевих жителів. Тож під зоряним небом на імпровізованих рядах кінотеатру десятки глядачів стали учасниками реалізації останнього з проектів команд волонтерів. Можливо, серед глядацької аудиторії знайдуться люди, які займались би продовженням реалізації проекту, адже як сказала волонтерка із США Ванесса Рой «Коштів на проведення такого заходу зовсім не потрібно. Ви можете залучати власні ресурси і техніку. Затрат мало, а позитивних емоцій багато».
Учасники в останні два дні презентували свої міні-проекти. На розгляд жюрі, в склад якого входили національні волонтери ВООН, міжнародні волонтери та Міжнародний менеджер Проекту ПРООН «Соціальна інтеграція та розвиток громадянської відповідальності молоді в Україні», Венді Шапіро. Командами було представлено 11 проектів. Перший грант Проекту в сумі 1020 грн. виграла команда Ігнатполя, яка представила міні –проект «Розплющ очі, подивись на новий світ». Метою цього проекту є облаштування території для спортивного відпочинку молоді в с. Ігнатпіль, реалізація якого відбудеться 24 серпня 2010р. В рамках цього ж проекту відбудеться акція «Починай з себе», протягом якої планується встановити баки для сміття, полагодити лавочки та облаштувати футбольний майданчик.
Команда Кирданів та волонтерського загону «Маяк» також вибороли грант в сумі 800 грн. на реалізацію проекту «Чисте село, чиста країна», в ході якого будуть встановлені в с. Кирдани ящики для роздільного сміття.
Волонтери розїхались, але кожен учасник віз із собою додому нові цікаві ідеї, нові знання та прагнення міняти своє село, свою країну на краще.
Тамара Репйова – національний волонтер ВООН,
спеціаліст з молодіжного розвитку в Житомирській області.

Немає коментарів:

Дописати коментар