середа, 29 вересня 2010 р.

Ми за чисте довкілля і чисте сумління.

11-12 вересня в Селезівському природному заповіднику відбувся еко-табір «Зелена варта», організований Молодіжним Проектом «Соціальна інтеграція та розвиток соціальної відповідальності молоді в Україні» при підтримці Житомирського обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту та Овруцької РДА, учасниками якого була молодь з Овруцького і Лугинського молодіжних центрів та волонтерських загонів. Еко-табір припав на вихідні дні, тому не всі учасники з великим бажанням відправились до табору. Дехто приорітет віддав походу за грибами, в декого недокопана картопя…
Проте тридцять найініціативніших молодих людей долали пильну дорогу до Селезівського заповідника. Поселились в будиночках із справжніми сільськими печами, які увечорі хлопці натопили і собі і дівчаткам, так що прохолодна ніч не відчувалась. Полюбувались природною красою заповідника, відчули піклування місцевого персоналу, особливо кухарки Галини та її помічниці Ані, які приготували дійсно екологічну сільську їжу: юшку з грибами, сирнички, кашу-запіканку приготовлену в печі. І приступили до роботи. Волонтери Петров Юра,Петров Олександр, Хоменко Анна, Гетьман Олена та Кушнер Петро розпочали тренінги по проектному менеджменту та фандрейзингу, на яких навчали молодь як правильно складати проектні заявки, залучати партнерів та залучати кошти до реалізації проектів.
Директор заповідника Жила Сергій Миколайович провів для волонтерів змістовну екскурсію екологічною стежкою та екскурсію в музеї заповідника. А потім волонтери розписували цікавими малюнками на екологічну тематику еко-торбинки, як альтернативу пластиковим пакетам. Такі торбинки вони зможуть самі пошити в своїх молодіжних центрах, разом з однолітками розмальовувати їх і продавати, залучаючи кошти на реалізацію проектів та екологічних акцій.
День закінчили екологічною акцією «Ми проти пластикового одноразового посуду» . На клумбі поряд з квітами виклали із пластикових ложок хрезантему. «Вона вийшла напрочуд красивою, але хочеться щоб в наших квітниках цвіли натуральні квіти із чудовим запахом» , сказала волонтерка Матвієнко Тетяна.
Наступний день розпочався із написання проектних заявок, а їх виявилось аж сім, тому що кожен волонтерський загін і молодіжний центр мали представити свій прект. Перше місце і грант в 300 грн отримав Ігнатпільський молодіжний центр за проект «Пластик в дії», друге місце, і як не дивно, грант в 400 грн (хто скільки запросив) отримав волонтерський загін Кобилинського дитячого соціально-реабілітаційного центру за проект «Відпочиваємо, зберігаючи красу», а третє- Лугинський молодіжний центр за проект «Ми за чисте довкілля і чисте сумління» - отримав грант 170 грн. Решта проектів були оцінені грантами в 100 грн кожен.Тож додому волонтери повезли не тількі набуті знання, хороші спогади про змістовно проведений час, а й грошову винагороду, подарунки та подяки від молодіжного проекту та Житомирського обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту.
Попереду – реалізація проектів у своїх селах та нові зустрічі.

Тамара Репйова, національний волонтер ВООН,
спеціаліст з молодіжного розвитку в Житомирській області.

Немає коментарів:

Дописати коментар